Medlemsbrev juni, 2024

BÄSTA ANDELS- o BÅTÄGARE

Styrelsen har rivstartat säsongen efter att vi per 1 maj erhållit påskrivet arrendeavtal med kommunen om en period på 15 år.
Övergången från Hotellbolaget har fungerat fint, mycket tack vare bra info från förra Hamnkaptenen Viktor.
Vi har flyttat in vår verksamhet i nya Hamnkontoret som ingår i vårt arrendeavtal och det är glädjande att se Sjöräddningen flytta in i vårt gamla kontor. Det känns väldigt fint att ha deras närhet i hamnen.

Peter Lave har tillsammans med Marcus Lave tagit rollen som ny Hamnkapten och Hamnvärd.
De tidigare sommarjobbarna fortsätter hos oss i hamnen som tidigare år.

Marcus har haft ett digert jobb med det administrativa, övertag av avtal, nya konto, betalterminaler, bränslehantering och mycket annat.
Peter har förutom att sätta sig in i arbetet slitit hårt med pollare, virkesbyte på pirarmar m.m. Försökt få tillståndsbiten kring bränsleutrustningen på plats vilket inte är enkelt. Nya regler gör att vi kan få dispens att köra säsongen men inför nästa år måste en annan anläggning på plats. En kurs för ansvarig skall genomföras i närtid.

Sjösättningen är i fullgång och det börjar täta till på bryggorna, – härligt att se.

Vi vill påminna om att hämta ut era årsmärke och sätta dem på väl synlig plats på båten.

Till sist en stark uppmaning att se över era förtöjningar. Vi ser redan att det finns brister. För klena tampar, för korta tampar. Tampar utan ryckdämpare.
Vi kräver att ni monterar tamp och dämpare avsedda för båtens storlek och tyngd, att ha tamp med sk inbyggd dämpning är inte tillräckligt för större båtar, allra helst när man backar in och får kort tamp i bryggan. Påfrestningarna blir stora och våra bryggor får ta en felaktig belastning.
Tänk på att det är pollarna som skall ta största lasten, spänn inte upp båten både i för och akter, båten skall kunna röra sig. Spänner man upp i båda ändar flyttar sig bryggan efter ett tag, spänner man då upp igen påverkar man bryggans läge på ett felaktigt sätt.

Kom ihåg att det alltid är båtägarens ansvar att förtöja säkert och hållbart.
FÖRTÖJ ALLTID FÖR STORM NÄR NI LÄMNAR BÅTEN.

Styrelsen