Sommarinfo 2022

Våren passerar i våldsam fart och aktiviteterna för oss båtägare går på högvarv.
I skrivande stund har vi haft ett par veckor med sol och fint arbetsväder, tyvärr med kalla vindar.
Året har hittills präglats av det destruktiva arbetet att hantera stämningar mot föreningen, inlämnade av ett par av våra egna medlemmar som på oklara grunder försökt ogiltigförklara föreningsstämmor som gällde verksamhetsåret 2020.

Stämningarna är nu tillbakadragna men det arbete och tidsspillan dessa orsakat är betydande, naturligtvis även en hel del utgifter som vi gärna hade använt till förbättringsarbete i stället.

Crescendot kom på årets stämma där en andelsägare försökte, på gammalt känt manér, orsaka splittring i församlingen genom att försöka sig på en egen frågestund under pågående stämma. Ett stort tack till mötesordförande som hanterade situationen på ett föredömligt sätt.
Nu vill vi som trivs i hamnen och med det arbete som sker av frivilliga krafter se fram emot en härlig sommar. Trivs man inte med sällskapet finns andra hamnar att vistas i. Det är det som är del av båtlivet, man kan segla vidare.

2016 på våren gjordes ett stort arbete för att förbättra vår anläggning. Hela hamnen muddrades, bekostades i förlängningen av kommunen. BFEF bidrog kostnadsmässigt med att fördjupa hamnen med i genomsnitt upp till ytterligare en knapp meter, en stor men för framtiden nog så viktig investering. Hård kalkstensbotten gjorde arbetet besvärligt. Utöver det bekostade vi spontning och gjutning av en ny försörjningskaj, en ficka att lyfta båtar i samt en helt ny sjösättningsramp. Ett antal förtöjningpollare slogs om och förstärktes, utanför F bryggan slogs nya och kraftfulla dubbelpollare. Samtliga bryggförankringar gjordes om och gamla brygga A fick ny plats. Det som är kvar från tiden före 2016 är själva flytbryggorna, en del pollare samt förtöjningsbommar.
När det gäller djupet i hamnen påverkas det av stormar och sanddrev. I fjol uppmättes en igenslamning av inseglingsrännan på lite mer än 50 cm. I år kan vi se i hamnbassängen och i innerhamnen att ytterligare igenslamning skett. Vi arbetar därför med en skrivelse till Kommunen och Hotellbolaget för att få igång en diskussion om sugmuddring av hamnen, vilken bör utföras till våren 2023. Vid förra tillfället var det BFEF medlem som sökte erforderliga tillstånd.

Som vanligt vill vi påminna om följande inför säsongen.

  • Årsmärket att sätta på båten skall hämtas på vårt kansli
  • Du ansvarar för att hålla din plats fri från musslor och påväxt,- gäller även flytkropparna till bommarna.
  • örtöjningstampar skall vara av rätt dimension och ha rätt dämpare. Ligger du med akter mot bryggan skall du se till att tampar är tillräckligt långa för att förhindra ryckbelastning. När du lämnar båten, förtöj för storm. Det är alltid du som båtägare som ansvarar för förtöjning.

För att hålla dig uppdaterad, läs på vår hemsida om stadgar, ordningsregler och stämmoprotokoll. www.bfef.se .

Frivilliga krafter för att förbättra och utveckla vår fina anläggning är välkomna att kontakta styrelsen.
För driftsfrågor kontakta vår hamnvärd Marcus Lave. info@bfef.se.

Hälsningar Styrelsen BFEF